Megpróbálta elütni a rendőröket

0
440

Kiugrott mozgó autójából egy férfi, miután megpróbálta elütni a rendőröket.

Rutinszerű közúti ellenőrzés során nem állt meg a rendőri jelzésre egy 31 éves gyöngyösi férfi, sőt, gyorsítva kis híján elütötte a vele szemben intézkedni akaró rendőröket, majd továbbhajtva – menekülés közben – kivetette magát mozgó gépkocsijából, melyben benne ült egy nőismerőse is.
Akciófilmbe illő jelenetek zajlottak le 2014. március 10-én délután két Gyöngyös környéki községben.

Atkáron, a Széchenyi utca faluból kivezető szakaszán a Gyöngyösi Rendőrkapitányság állományába tartozó négy hivatásos rendőr közbiztonsági ellenőrzést tartott. Ennek során meg akarták állítani az arany színű személygépkocsijával arra közlekedő vádlottat, ezért egyikük – egy rendőr törzszászlós – az úttest menetirány szerinti jobb oldalának közepére állt és kezét feltartva ?állj? jelzést adott.

Ezzel egy időben járőrtársa, egy törzsőrmesteri rendfokozatú rendőrnő is elindult az út túloldaláról a jobb oldali forgalmi sáv felé. A megállítani szándékozott gépjárművet vezető vádlott a karjelzés ellenére gyorsítani kezdett úgy, hogy meg sem próbálta kikerülni a saját forgalmi sávjában álló rendőröket, akik csak az utolsó pillanatban tudtak elugrani az autó elől, miközben az a lábuktól néhány centiméternyire száguldott el.

A rendőrök ezt követően üldözőbe vették a gépjárművet, melynek jobb első ülésen egy nő utazott. Vámosgyörk belterületén, a Béke úton a vádlott – mikor észlelte, hogy a szolgálati jármű vele szemben közeledik – az autóját kb. 20-30 km/h sebességre lelassította, majd a bal első ajtón át kiugrott abból, és így magára hagyott utasa testi épségét is közvetlen veszélynek tette ki.

A gépkocsit végül a nőnek sikerült megállítania úgy, hogy átmászott a vezető ülésbe. Az Egri Nyomozó Ügyészség a büntetett előéletű férfit – aki jelenleg is más bűncselekmény miatt kiszabott börtönbüntetését tölti – hivatalos személy elleni erőszak bűntettével, valamint folytatólagosan elkövetett közúti veszélyeztetés bűntettével vádolja.

Az Egri Nyomozó Ügyészség indítványozta, hogy az illetékes járásbíróság a vádlottal szemben börtönbüntetést szabjon ki, mint visszaesőt zárja ki őt a feltételes szabadságra bocsájtás kedvezményének lehetőségéből, és határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától.