Vádemelés az 5 milliárdos vagyoni hátrányt okozó bűnszervezet tagjaival szemben

0
547

A nyomozás befejezését követő harminc napon belül vádat emelt a Heves Megyei Főügyészség azzal a 132 személlyel ? köztük az egész országra kiterjedő, fiktív munkaerőkölcsönzéssel foglalkozó bűnszervezet tagjaival, illetve a bűnszervezet adó- és járulék elkerülésre irányuló szolgáltatásait igénybe vevő vállalkozások képviselőivel ? szemben, akik összességében 5 milliárd Ft-ot meghaladó vagyoni hátrányt okoztak az államnak.
A sok tekintetben a hazai kriminalisztika történetében is kivételesnek számító bűnügyben elkészült mintegy 800 oldalas vádirat 151 tényállást tartalmaz, melyek kapcsán a Heves Megyei Főügyészség a költségvetési csalás mellett további, ahhoz kapcsolódó bűncselekményeket ? így pénzmosást, bűnszervezetben részvételt, köz- és magánokirathamisítást ? is vád tárgyává tett.

A 2009-ben kezdődött bűncselekmény-sorozat elkövetése során a ?megrendelő vállalkozások? ? többségében őrző-védő, takarító, illetve fuvarozó cégek ? a munkavállalóikat papíron a bűnszervezet által létrehozott, többnyire ukrán állampolgárok nevén lévő, utóbb gyakran már utolérhetetlen cégekbe jelentették be, ahonnan a dolgozóikat formálisan visszakölcsönözték.

Az ezzel kapcsolatos bérszámfejtést a bűnszervezet külön irodái végezték Budapesten, illetve Egerben, ami azzal járt, hogy a munkavállalók utáni közterheket végül senki nem fizette be.

Az így nyert összeget a bűnszervezet a saját hasznának levonása után készpénzben visszafizette a megrendelő cégek vezetőinek, akik ráadásul a színlelt munkaerő-kölcsönzési szolgáltatásra eső általános forgalmi adót is visszaigényelték.

A Heves Megyei Főügyészség által – fokozott ügyészi felügyelet keretében – irányított, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és a NAV közös, külön erre a feladatra létrehozott nyomozó csoportja által lefolytatott nyomozás során keletkezett iratok 558 kötetet tesznek ki, míg a mellékletként szereplő dokumentumok ennek a többszörösét.

A Heves Megyei Főügyészség a bűnszervezet tagjaival – köztük a jelenleg is előzetes letartóztatásban lévő két vezetőjével – szemben fegyházbüntetés kiszabására, valamint a közügyektől való eltiltásukra és vagyonelkobzásra tett indítványt. A megrendelő cégek vezetőinek többségével szemben börtönben végrehajtandó szabadságvesztés az ügyészi indítvány, míg 11 olyan vádlottal szemben, akik az okozott vagyoni hátrányt, vagy annak jelentős részét még a nyomozás során megtérítették, az ügyészség ? a tárgyalásról lemondás jogintézményét alkalmazva – felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Utóbbi ügyészi intézkedéssel összefüggésben – csak a vádemelés időszakában – 125 millió Ft adóhiány utólagos megfizetésére került sor.