A közösség tagjai elleni erőszak bűntettébe torkollott egy zártkörű rendezvény

0
443

Durva, a magyarokat súlyosan becsmérlő kifejezéseket kiabáltak azok a nők és férfiak, akik Poroszlón sörösüvegekkel támadtak az utcán egy zártkörű szilveszteri összejövetel résztvevőire azért, mert nem engedték be őket a rendezvénynek helyet adó vendéglőbe.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség hat személlyel szemben felfegyverkezve, csoportosan elkövetett közösség tagja elleni erőszak bűntette, és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

2013 szilveszterének éjszakáján egy helyi család – szülők és két gyermekük – egy népszerű poroszlói vendéglőben kívánt italozni, de nem engedték be oda őket, mivel az étteremben zártkörű rendezvényt tartottak. Távoztak ugyan, de röviddel később, hajnali fél három körül – két fiatal nő társaságában – visszatértek, és már az utcán közeledve hangosan szidalmazni és fenyegetni kezdték az étterem előtt tartózkodó három vendéget, kifejezésre juttatva a ?magyarokkal? szembeni ellenszenvüket.

Az idősebb korú I. rendű és II. rendű vádlottak a náluk lévő szatyorból egy-egy üveget vettek elő, melyeket a fejük fölé ütésre emelve indultak a sértettek felé, akiket ezt követően a fiaikkal egységben bántalmaztak is: 8 napon belül gyógyuló sérüléseket okozva ütötték és rúgták őket, sőt a III. rendű vádlott – a söröző ajtaját betörve – még akkor is utánuk ment, amikor megpróbáltak bemenekülni az épületbe.

A hat vádlott a bántalmazás során folyamatosan fenyegető, sértő szavakat kiabált, többek között azt, hogy ?meghaltok magyarok?, ?dögöljetek meg büdös magyarok?, valamint általánosságban, magyar mivoltukat hangsúlyozva a becsület csorbítására alkalmas jelzőkkel illették a sértetteket és felmenőiket.

A Füzesabonyi Járási Ügyészség a vádiratában valamennyi vádlottal szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabására tett indítványt, továbbá a büntetett előéletű I., II. és III. rendű vádlottak esetében azt is indítványozta, hogy a bíróság rendelje el a korábban kiszabott – különböző tartamú – felfüggesztett szabadságvesztés büntetéseik végrehajtását.