A népszavazási kampány kiviheti az országot az EU-ból

0
584

Az MSZP továbbra is az októberi kvótareferendumtól történő távolmaradásra kéri a választókat. Ujhelyi István, az MSZP alelnöke és EP-képviselője hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a Fidesz egy olyan ?hazug népszavazási kampányt? folytat, amely ?megtéveszti az országot és kiviheti az Európai Unióból?.

A kormányzat és a hatalom szervei ?hazudnak, csalnak?, aminek csak azzal lehet véget vetni, ha a választópolgárok elutasítják a ?hazug, csaló politikai magatartást? ? mondta, majd aláhúzta, az MSZP ezért biztat mindenkit arra, hogy maradjon távol az októberi referendumtól.

Kiemelte, a magyar választási rendszer alkotmányellenes, mivel nem érvényesíti az egyenlő választójogot. Miközben Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ?azzal kampányol, hogy mást már 800 ezer főt is meghaladja az általuk beszervezett kettős állampolgárok száma a határon túl?, addig több mint 600 ezer külföldön élő magyar állampolgár csak személyesen, a külképviseleteken adhatja le voksát, ami akár több tízezer forintos költséggel is járhat számukra ? fejtette ki.

Ujhelyi István ezt alátámasztandó megjegyezte, a legutóbbi országgyűlési választáson az ?ellenőrizetlen, furcsa körülmények között? levélben szavazók 95 százaléka a Fideszre szavazott, miközben a külföldön dolgozók töredéke, néhány tízezer tudott csak élni választási jogával.

A szocialista politikus közölte továbbá, néhány hete levélben jelezte alkotmányossági, jogi kételyeit Patyi Andrásnak, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökének, aki szerinte ?pökhendi, olyan igazi fideszes stílusú levélben? azt válaszolta, hogy nem lát kivetnivalót a lebonyolításban.

Ujhelyi István hangsúlyozta, sem az NVB-t- sem annak irodáját nem tartják a választások tisztaságát megfelelően felügyelő szervezetnek. Indokként említette a ?néhány hónappal korábbi kopaszokkal kapcsolatos balhét?, valamint azt, hogy szerinte az iroda ?elcsalta? az MSZP állami termőföldekkel kapcsolatos népszavazási kezdeményezését.

Forrás: MTI