Jégoldóval kábították el az idős sértettet a rablók

0
511

Súlyos büntetésre számíthat az a két elkövető, akik Gyöngyösorosziban jégoldóval fújtak le egy 92 éves asszonyt a saját lakásán azért, hogy kirámolják a ház melletti fészert. Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség emelt most ellenük vádat.

A II. rendű vádlott 2016. február 21-én gyöngyösoroszi lakóhelyén nagy mennyiségű szeszes italt fogyasztott, amitől ittas állapotba került. Ekkor találkozott gyermekkorú ismerőseivel, akikkel elhatározták, hogy betörnek egy magányosan élő, idős és védtelen falubeli nőhöz azért, hogy elvegyék annak értéktárgyait. Délután négy óra körül a vádlottak és gyermekkorú társuk megjelentek a 92 éves asszony házánál, ahová a nyitott kertkapun keresztül jutottak be, majd nyomban az utcáról nem látható fészerhez mentek. Az idősebb tettes itt magához vett egy jégoldót tartalmazó flakont, és azzal – a hátsó ajtón keresztül – bement a sértett szobájába, ahol az ágyán pihenő néni arcába fújta a palack tartalmát, melytől az egy időre elkábult. Ezt kihasználva a férfi visszament a fészerbe, ahol az ikrekkel közösen kemping széket, műanyag vödröt, kávéfőzőt, kosarakat, kábelköteget, búvárszivattyúkat, fűnyírót, szegélynyírót, magas nyomású mosót, és egy kézi permetezőt készítettek össze azért, hogy azokat eltulajdonítsák.

Ezalatt azonban magához tért a néni, aki megjelent a fészer ajtajában, és korát meghazudtoló eréllyel kiutasította őket az ingatlanáról, mire – az előkészített dolgokat hátrahagyva – mindhárman elmenekültek. Egyedül a II. rendű vádlott vitt magával egy 2.000,- Ft értékű baltát.

Az ügy II. rendű vádlottja egy büntetőjogi értelemben különös és többszörös visszaesőnek számító 45 éves férfi, aki már többször állt vagyon elleni bűncselekmények elkövetése miatt bíróság előtt. Az I. rendű vádlott az elkövetéskor ugyan még nem töltötte be a 14. életévét, de a szakértői vélemény szerint már rendelkezett a büntethetőséghez megkívánt belátási képességgel. Ikertestvérével szemben – aki szintén részt vett a rablásban – ugyanakkor ezen belátási képesség hiányában, életkora miatt nem kerülhetett sor vádemelésre.

Az ügyészség a két büntethető elkövetőt csoportosan, a bűncselekmény elhárítására koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett rablás bűntettével vádolja. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Az Egri Járási és Nyomozó Ügyészség a vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság az előzetes letartóztatásban lévő gyermekkorú elkövetővel szemben javítóintézeti nevelést rendeljen el, míg a jelenleg még a korábbi büntetését töltő felnőtt korú terhelt esetében fegyházbüntetést szabjon ki.