Embertelen kínok között halt meg az ágyhoz kötött idős nő

0
1188

Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség az ellen a domoszlói férfi ellen, aki a 74 éves, mozgásképtelen, teljes ellátást igénylő édesanyját nem gondozta, ezáltal a halálát okozta.

A vádlott az idős, combnyaktörést szenvedett édesanyját, a kórházi ellátása után mozgásképtelen, teljes ellátást igénylő állapotban vitte haza domoszlói otthonába, és vállalta, hogy ott gondozni fogja. Ennek ellenére az idős nő ellátásáról közel egy hónapon keresztül nem gondoskodott, a sértettet megfelelően nem táplálta, mosdatta, egy szeméttel telehordott szobában, saját ürülékével, vizeletével szennyezett ágyban hagyta feküdni. A teljes ellátatlanság miatt a sértetten testszerte nagy kiterjedésű, helyenként nyűvekkel szennyezett felfekvéses fekélyek alakultak ki, és az eltávolítatlan vizeletétől szinte az egész bőrfelülete felmaródott.

A vádlott annak ellenére, hogy észlelte édesanyja egyre romló állapotát, sem orvosi, sem szociális ellátási segítséget nem vett igénybe, és mentőt is csak azt követően hívott a sértetthez, hogy egy ismerőse a helyszínen szembesült az embertelen körülményekkel. A kórházba szállítást követően a sértett néhány nap múlva meghalt. Halálát a felfekvések felülfertőződése miatt kialakult általános vérmérgezéses állapot, lebenyes tüdőgyulladás és gennyes vesegyulladás együttesen okozták. A halálhoz vezető okfolyamat során az idős nőnek jelentős, és érdemleges mértékű testi és lelki fájdalmat, szenvedést kellett elviselnie.

A Heves Megyei Főügyészség a vádlottal szemben fegyházbüntetés kiszabására, valamint a közügyek gyakorlásától való eltiltására, és arra is indítványt tett, hogy a bíróság kötelezze az eljárás során felmerült több mint 300 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.