A kormány politikai paravánt húz a problémák elé

0
953

Az MSZP szerint a kormány a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) üléseihez hasonló szimbolikus politizálással politikai paravánt húz az országot feszítő valóságos problémák elé.

Molnár Gyula, a párt elnöke csütörtökön, a Máért XV. plenáris ülésének szünetében, a budapesti Várkert Bazár előtt tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, az értekezleten nem valóságos politizálás zajlik, mivel a tanácskozáson csak olyan határon túli szervezetek képviselői vehetnek részt, akik együttműködőek, támogatják a jelenlegi kabinetet.

Évek óta nem látszik a magyar kormány külpolitikai stratégiája, illetve az sem, hogy abban milyen szerepe van a határon túli magyaroknak – bírált.

Az MSZP elnöke azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy “új barátai, akár az amerikai elnök” milyen világot akarnak, mit gondolnak az Európai Unió jövőjéről, és ebben milyen helyet kapnak a határon túli magyarok.

Molnár Gyula szerint a határon túli magyarok helyzete egyértelműen akkor javulhat saját országukban, ha Magyarország rendben tartja szomszédságpolitikáját. “Akkor, amikor veszekszenek, akkor, amikor nincs béke a két ország között, az mindig visszaüt az ott élő magyar kisebbségre is” – fejtette ki.

A politikus dicséretként fogalmazta meg, hogy látnak eredményeket a határon túliaknak járó gazdasági támogatások területén, ugyanakkor hangsúlyozta, a Máért ülésén sajnos egyáltalán nem került szóba az elvándorlás kérdése, amit nagy problémának tart. “Ha igaz az, hogy ma Magyarországra tekint a világ a teljesítménye alapján, akkor miért van az, hogy mégis az aktív korú fiatalok jelentős része a maga boldogulását külföldön keresi?” – kérdezte Molnár Gyula.