Pofátlanság: A fél Fidesz Soros pénzén tanult

0
1104

A Fidesznek valójában ma is lenne oka a Soros György melletti kiállásra, ugyanis Soros György igen sokat tett azért, hogy alapítványán keresztül finanszírozta több, még ma is vezető szerepet betöltő Fideszes tanulmányait.

A Fidesz 1992-ben az alábbi közleményt adta ki a magyar jobboldalon már akkor is rutinszerűen űzött „sorosozás” miatt.

„Megdöbbenéssel figyeljük a Soros Alapítványt és Soros György személyét az utóbbi időben ért nemtelen támadásokat. A fiatal nemzedék és a szakkollégiumi mozgalom támogatásával aktívan járult hozzá egy szabadabb és nyitottabb szellemi légkör kialakulásához Magyarországon. Látva a felsőoktatás szorult helyzetét, úgy gondoljuk, hogy az újabb nemzedékeknek is szükségük lesz arra az önzetlen támogatásra, amelyet a Soros Alapítvány remélhetőleg a jövőben is nyújtani fog. Tiltakozunk az Alapítvány politikai csatározásokba történő bevonása ellen.”

A nyitott társadalom gondolatát terjesztő Soros Alapítvány, illetve a kifejezetten egy Nyugat-kompatibilis vezetőréteg kinevelésének céljával megalapított Közép-európai Egyetem (CEU) létrehozásával segítette elő többek között a Fideszes eli nevelését is.

Orbán Viktor 1988 áprilisától a Soros Alapítvány pénzéből gründolt Közép-Európa Kutatócsoport munkatársa volt, 1989 szeptemberétől pedig az alapítvány ösztöndíjával az oxfordi Pembroke College-ben az angol liberális filozófia történetét tanulmányozta.


 

Szájer József, a Fidesz EP-képviselője Soros-ösztöndíjjal tanult az Oxfordi Egyetemen 1986–87-ben.


 

Németh Zsolt, volt külügyi államtitkár 1988–89-ben ugyancsak ösztöndíjasként politikaelméletet hallgatott az oxfordi St. Antony’s College-ban.


 

Schmidt Mária, Orbán korábbi főtanácsadója, a Terror Háza igazgatója hároméves kutatási ösztöndíjat nyert a Soros Alapítványtól a magyar zsidóság XX. századi történelmének tanulmányozására ­1985-ben.


 

Kövér László mostani parlamenti házelnök 1987–1988 között kutathatta Soros-ösztöndíjjal a közép-európai társadalmi mozgalmakat.


 

Deutsch Tamás a részben Magyarországon, részben Angliában működő, kifejezetten a Fidesz és az SZDSZ ifjú reménységei számára szervezett hat hónapos „menedzseriskola” hallgatója volt 1989-ben.


 

Kovács Zoltán kormányszóvivő 1994 és 1995 között Soros-ösztöndíjjal Oxfordban a The Queen’s College-ban tanult.