Végrehajtás az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen?

0
1036

Sajtótörténeti pillanatnak és jogi precedensnek is felfogható, hogy az mno.hu végrehajtást kezdeményez az Országgyűlés gazdasági bizottsága ellen.

Továbbra sem adta ki a parlamenti testület azokat a közérdekű adatokat, amire jogerős bírósági ítélet kötelezi, még tavaly indított pert a gazdasági bizottság ellen az mno.hu, miután a testület fideszes elnöke, Bánki Erik megtagadta a válaszadást a letelepedési kötvényeket forgalmazó közvetítő vállalkozásokkal kapcsolatos közérdekű adatigénylésre.

A Fővárosi Törvényszék ítélete január 19-én emelkedett jogerőre, vagyis a bizottságnak 15 napon belül, azaz február 3-ig kellett volna a közérdekű adatokat a laphoz eljuttatnia. Ez azonban a mai napig nem történt meg annak ellenére, hogy a lapot képviselő Karsai ügyvédi iroda és a Transparency International Magyarország (TI) hivatalos levélben hívta fel ennek elmaradására Bánki Erik figyelmét.

A kormánypárti politikus titkolózása azért is furcsa, mert a kormányzati kommunikáció szerint a letelepedésikötvény-program átlátható, transzparens szabályozás, emiatt a kormánynak semmilyen titkolnivalója sincsen.

A gyakorlat azonban mást mutat.

A szóban forgó per előzménye 2015 októberéig nyúlik vissza, ekkor kapott a lap iratbetekintési lehetőséget az Országgyűlés gazdasági bizottsága által jóváhagyott, többségében offshore cégekből álló közvetítő vállalkozások esetében. Miután a lap több furcsaságot is feltárt – gyanús összefonódások a tulajdonosi háttérben, dátummizéria a cégbírósági dokumentumokon – ismét betekintést kértek az iratokba, miután a korábbi alkalommal nem másolhatták le a dokumentumokat, amire elvileg jogosultak lettünk volna.

A cikk megjelenését követően a bizottság már nem engedett senkit a dokumentumok közelébe.
Forrás: mno.hu
A teljes cikk itt olvasható