Csak mondom: Betörtek a tüntetők a venezuelai parlamentbe, véresre verték a képviselőket

0
1073

Venezuelában közel 100 kormánypárti tüntető tört be az ellenzéki többségű Nemzetgyűlésbe, ahol több képviselőt is véresre vertek. – írja a 444.hu.

Nicolás Maduro elnök hívei 9 órán át tartották blokád alatt a venezuelai parlamentet, csak estefelé hagyták távozni az ott rekedt több száz embert.

Az országban szerdán ünnepelték a függetlenség napját.

Az alkalmat kihasználva a kormánypártiak tüntetést szerveztek a törvényhozás épülete előtt. Sokan behatoltak a kertbe, ahol petárdákat dobáltak.

Több tucatnyi vörös ruhás – a kormányzó szocialista párt színét viselő -, husángokkal fegyverkezett támadó bejutott az ülésterembe is, ahol szintén petárdákat robbantottak. Több ellenzéki képviselőt véresre vertek.

A tüntetők kilenc órán át nem engedték ki a parlamentből a bent rekedteket. Sötétedéskor a védőpajzsokkal felfegyverkezett rohamrendőrök és katonák kordont vontak a parlament köré, hogy lehetővé tegyék a törvényhozás evakuálását, de csak többszöri próbálkozás után sikerült kiüríteni az épületet. A kormánypárti tüntetők petárdákkal dobálták az épületből kijövőket.

Az evakuálás előtt néhány perccel Julio Borges parlamenti elnök azt mondta, hogy összesen 350 ember – politikus, képviselő, újságíró és a függetlenség napi ünnepre érkezett vendég – rekedt az épületben. Öt képviselő és a törvényhozás hét alkalmazottja sérült meg.

Burges lövöldözésről is beszámolt, és azt mondta, hogy vérfoltok borítják belül a törvényhozás épületét, a tüntetők gépkocsikat rongáltak meg, és az övét is tönkretették.
Venezuelában az ellenzék van többségben a parlamentben, de a hatalmi harcban egyelőre nem sikerült leváltania a szocialista kormányt.

Nicolás Maduro elnök posztja megtartásáért alkotmányozó nemzetgyűlési választást írt ki július 30-ára, hogy felülírhassák a kormányzat előtt álló jelenlegi korlátozó rendelkezéseket.

A parlament erre azzal válaszolt, hogy július 16-ra népszavazást írt ki az alkotmányozó nemzetgyűlés támogatásáról vagy elutasításáról.

Április óta folyamatosak az ellenzéki tüntetések, amelyekre a kormány erőszakkal válaszol. Legfrissebb hírügynökségi jelentések szerint a halálos áldozatok száma elérte a kilencvenegyet.
(BBC/MTI)