Az EU hosszútávú finanszírozása

0
468

Hogyan fogja az EU finanszírozni, hogy Európa környezetbarátabb legyen? Mennyi támogatást fog kapni az Erasmus+ hallgatói csereprogram?

Mennyire fogják Európa szegényebb régiói hasznosítani a pénzügyi támogatást? Ezek mind az Európai Parlamentben megvitatott létfontosságú kérdések az EU következő hét évre szóló hosszú távú költségvetéséről döntő csúcstalálkozó előtt. Ez a költségvetés többéves pénzügyi keret vagy MFF néven is ismert.

„A többéves pénzügyi keret nagyon fontos mindannyiunknak. Úgy gondoljuk, hogy nem kell a programjaink költségvetését csökkenteni. Éppen ellenkezőleg, további erőforrásokra van szükségünk olyan politikák kidolgozásához, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy közelebb hozzuk polgárainkat.”

A képviselők ragaszkodtak az ambiciózus finanszírozáshoz az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében. Arra is figyelmeztettek, hogy a zöld megállapodás megvalósítása egy szűkebb költségvetéssel esetleg más sikeres EU-s programoktól venné el a támogatást.

„A zöld megállapodásnak megfelelő finanszírozással kell rendelkeznie ahhoz, hogy kivitelezhető legyen. Teljes mértékben támogatjuk ezen kihívások kezelését az Európai Unió egész területén. A globális színtéren számos szereplő támogatja azt, ahogy próbáljuk fejleszteni vezetői szerepünket, sőt vezetni az éghajlatváltozás elleni globális csatát.”

A Parlament finanszírozni akarja a digitális átalakulást, és továbbra is támogatni a szegényebb régiókat, a gazdálkodókat, a fiatalokat, a kutatókat és a kisvállalkozásokat. Ugyanakkor az EU-s költségvetés finanszírozásának felülvizsgálatára is felszólít.

„A Parlament számára kiemelt fontosságú annak biztosítása is, hogy az Európai Unió saját forrásairól vita folyjon. Elég volt abból, hogy a nemzeti költségvetésekből csoportosítsanak át pénzt az európai uniós költségvetésbe. Azt akarjuk, hogy saját erőforrásaink legyenek, melyek lehetővé teszik számunkra az EU-s programok és kezdeményezések közvetlen finanszírozását.”

A Parlament fog dönteni a hosszú távú költségvetésről, és az EP-képviselők figyelmeztettek, hogy csak az EU törekvéseinek és igényeinek megfelelő költségvetésbe egyeznek bele.