BRÉKING: Kiszivárgott a LÁMPAGYÚJTOGATÓK kutatás anyaga!

0
879
  • Az emberiség válaszul egy idegen civilizáció jeleire LÁMPAGYÚJTOGATÓK címmel egy filmet küld az Androméda-ködbe.
  • A film 42 ismert és elismert honfitársunk az élet nagy kérdéseire adott válaszait tartalmazza, idén tavasszal a filmet szállító rakéta kilövése után a Föld nevű bolygón is bemutatásra kerül.
  • A csillagközi üzenet egy robosztus, 550 fős hazai mintán végzett online kutatást is tartalmaz, amelynek eredményeit ezennel a megosztjuk az emberiséggel is. (lásd: a csatolt “Lámpagyújtogatók kutatás – sajtóanyag” dokumentumot és a képeket)
  • A LÁMPAGYÚJTOGATÓK a világ első kultúr sci-fijeként Magyarország legegységesebb összefogása az emberi lét alapvető kérdéseiben.

A kutatás háttere

Egy országos, 550 fős online kutatást készített Lerf Andrea és Hartmann Krisztina a BEE Satisfaction együttműködésével a tehetség és a motiváció témák mentén. A kérdőívet a 2015 első felében Százados Miklós rendezésében bemutatásra kerülő LÁMPAGYÚJTOGATÓK című kultúr sci-fi filmben 42 hazai ismert és elismert személlyel* készült mélyinterjúk során feltett kérdések alapján állították össze a kutatók. A készülő film a kutatás eredményeit is felhasználja, kibontja, továbbgondolja azokat.

A kutatás egyrészről a tehetséget és a tehetséghez kapcsolható tényezőket járja körül, mint például: megkülönböztető jegyek, felismerhetőség, szükséges lépések, tudatosság szerepe. Másrészről a motivációs tényezők kerültek nagyító alá, azaz honnan merítünk erőt, miként vagyunk a példaképekkel, kaptunk-e és kitől útravalót az életünkhöz, mi tud minket, embereket leginkább motiválni munkahelyi környezetben.

 

Mitől mások a tehetséges emberek?

A válaszadók több mint fele úgy gondolja, hogy a legfontosabb megkülönböztető jegyük, hogy ?hisznek magukban és abban, hogy képesek elérni a céljaikat?. A második helyre a ?már így születtek? megállapítás került, ezzel is aláhúzva, hogy a tehetség egy alapvető adottság. Társulhat mellé szorgalom, eltökéltség is, aminek a folyamatos megléte szintén kiemelkedő eredményeket hozhat.

A tehetséges emberek fontos jellemzője még, hogy képesek ?megragadni az élet kínálta lehetőségeket?. Persze ezt akkor tudják hatékonyan megtenni, ha hisznek magukban és tudatosan vannak jelen a helyzetekben. Sokszor rá szoktuk sütni a tehetségesekre, hogy mázlisták, szerencsések csupán. A kutatás azonban éppen azt igazolja, hogy nem elegendő ahhoz pusztán a szerencse, hogy valaki kibonthassa a tehetségét (csupán 17%-ban tartják ezt fontosnak). Fontos megkülönböztető jegy még, hogy ?kitartóan? és ?következetesen dolgoznak a céljaik elérésért?, nem adják ezt fel a nehézségek, kudarcok megélésénél sem.

A válaszadók 30%-a gondolja azt, hogy a tehetségesek rugalmasan tudnak reagálni és nem hisznek a lehetetlenben.

Mi irányít tudatosság vagy a sors?

A válaszok a tudatosság meglétének fontosságát igazolták, ami összecseng a filmben megszólaló szereplők is véleményével is.

A megkérdezettek 73%-a mondta azt, hogy minimum 50%-ban jelen van az életükben a tudatosság és csupán 27%-uk említette, hogy inkább a sorsra hagyatkoznak. A két végletet, hogy csak a sors, vagy csak a tudatosság irányítaná az életet azonban nagyon kevesen választották, mindössze 2 illetve 3 %. Tehát leginkább úgy gondoljuk, hogy mindkét tényező szerepet játszik abban, miként telnek napjaink, azonban a többség arra szavaz, hogy a tudatos irányításnak nagyobb szerepe van életünk alakulásában.

Hány területen vagyunk tehetségesek és ebből mennyit mutatunk meg?

A legtöbb ember (a válaszadók közel 60%-a) saját meglátása szerint 2-3 dologban tartja magát tehetségesnek. 13% állította, hogy több mint 5 dologban és csupán 5%-uk említette azt, hogy ő saját megítélése szerint semmiben sem tehetséges. Hogy ebből mennyit ismer a környezetünk, mennyit mutatunk meg a nagyvilág számára, az már igen változó mértékű lehet. Érdekes, hogy a filmben szereplő elismert honfitársaink között is találtunk olyant, aki nem tartja magát különösebben tehetségesnek semmiben sem.

Hogyan hívhatjuk elő magunkból a tehetséget?

Három tevékenységcsoport rajzolódott ki a válaszokból. A legtöbben a tanulást (69%) és a gyakorlást (59%) említették. Hiszen hiába van valakiben benne a tehetség lámpája, hiába érzi, hogy jó valamiben, ha ezt nem műveli, nem tesz érte, hogy kihozza magából a legtöbbet, ha nem keresi meg a kapcsolót, akkor mindez nem marad más, mint ki nem használt lehetőség.

A második helyen a kihívások megoldása (50%), lehetőségek kihasználása (48%) szerepel, ami arra utal, hogy eltökélten, a felmerülő nehézségek esetén is célra tartva, a fejlődési és egyéb lehetőségeket kihasználva (48%) szükséges haladnunk. Korábban láttuk, hogy a tehetséges emberek egyik megkülönböztető jegyének gondolják, hogy hisznek magukban és a céljaikban, észre kell venniük a környezet kínálta lehetőségeket is, tudniuk kell élni ezekkel.

Harmadikként a kockáztatás (29%), kísérletezés (28%) is fontos elemek, hiszen ezek nélkül nem tudnánk előre lépni. Ahhoz, hogy a tehetségesek haladni tudjanak az útjukon, szükség van bátran meglépni olykor kockázatos lépéseket, amiben szintén segíthet a saját magunkba vetett hit, illetve a környezet pozitív visszajelzése, a támogató légkör.

Erőmerítés

Fontos látni, hogy nehéz helyzetekben kitől, miből tudunk erőt meríteni. Az első három hely befutói a család, barátok és saját magunk. Ezek mind személyes, társas kapcsolatok. Manapság mindennél jobban éhezzük a jól működő emberi kötelékeket ahhoz, hogy fel tudjunk töltődni, nehéz helyzeteinkben fontos, hogy legyen mellettünk valaki. Ez a valaki lehet akár saját magunk is, ez azonban csak úgy sikerülhet, ha jóban vagyunk saját magunkkal. Célszerű ismernünk önmagunkat, hogy megértsük, hogy miképp tudjuk kihúzni magunkat a gödörből, illetve ez segíthet abban is, hogy megismerjék a körülöttünk lévők, hogy miként tudnak segíteni nekünk és ne kelljen azt várnunk, hogy ők próbálják kitalálni a hogyant.

Összegzés

Látnunk kell nekünk, embereknek, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk elérni. Érdemes magunkba nézni, megismerni azokat a területeket, a saját belső új világainkat, ahol úgy érezzük, hogy lehet keresnivalónk. Tegyük magunkat szokatlan helyzetekbe, legyünk bátrak és adjunk esélyt, hogy kiderüljön, érdemes-e a bennünket érdeklő, izgató területbe még több és több energiát fektetnünk, vagy kutakodjunk inkább tovább. Az útkeresés során lehetnek bizony körforgalmak, vagy zsákutcák, de tanuljunk, építkezzünk az itt megélt élményekből is.

Érdemes mindezt úgy tenni, hogy a lehetőségek szerint felkészülünk a nehézségekre, akár előre átgondolva, hogy kiből és miből meríthetünk majd erőt, ha akadályok előtt állunk, illetve, ha alábbhagy a lendület.

A cél kijelölése is egy kritikus pillér, amire szintén megéri időt és energiát szánnunk. Határozzunk meg egy olyan vonzó pontot, amiről érezzük, hogy szinte odaránt bennünket magához és amit nagyon jó lenne elérni. Sokszor az ok, hogy nem jutunk egyről a kettőre egészen prózai; a célok meghatározásának elmulasztásában található.

A LÁMPAGYÚJTOGATÓK kutatás és a minden várakozást felülmúló médiavisszhangot kapott film egyaránt erre keresi a válaszokat. Célunk, hogy eredményeinket minél szélesebb körben, izgalmasan tálalva osszuk meg a nagyközönséggel. Tanuljunk egymástól, merítsünk erőt azokból, akiknek már sikerült.

A LÁMPAGYÚJTOGATÓK című film előzetese:

*A LÁMPAGYÚJTOGATÓK című film főszereplői: Almár Iván, Argyelán Krisztina, Ábrahám Péter, Berg Judit, Besenyei Péter, Boldogkői Zsolt, Dombóvári István, Erdei Zsolt, Fehér Gyula, Fejes Tamás, Fluor Tomi, Harcsa Veronika, Illényi Katica, Jordán Adél, Kamarás Iván, Kammerer Zoltán, Karafiáth Orsolya, Katus Attila, Kiss Tibor, Kovácsovics Fruzsina, Kozma Orsi, Kulifai Tamás, Laár András, Lackfi János, Leskovics Gábor, Lovasi András, Lubics Szilvi, Lukács László, Növényi Norbert, Pacher Tibor, Péterfy Bori, QKA MC, Rakonczay Gábor, Rátgéber László, Ricsi Pi, Sidlovics Gábor, Szakos Krisztián, Szentpéteri József, Takáts Eszter, Tari Annamária, Török Gábor, Vida Ágnes