Eldőlt: nem emelik a legkisebb nyugdíjat

0
578

Mint ez a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely korábbi nyilatkozatából sejthető volt, 2020-ban sem emelik a minimálnyugdíj tíz éve változatlan 28 500 forintos mértékét.

A szerda késő este megjelent kormányrendelet mondja ki, hogy a teljes öregségi nyugdíj legkisebb összege 2020-ban nem változik. Ugyanígy nem emelkedik a legkisebb árvaellátás, amely 24 250 forint marad.

A nyugdíjminimum összege 2008-ban emelkedett 28 500 forintra, azóta változatlan annak ellenére, hogy a minimálbér több mint kétszeresére nőtt, a havi bruttó átlagkereset is emelkedett, az infláció pedig 26,4 százalékos volt ebben az időszakban. A nyugdíjminimum ráadásul több szociális ellátás megállapítása során is alapként szolgál, így ezeknél sem volt emelés.

A rabok jobban megérdemlik?

A büntetés-végrehajtási országos parancsnokának intézkedése alapján a munkáltatásban részt vevő, teljes munkaidőben foglalkoztatott alapmunkadíja havidíj alkalmazása esetén januártól minimum 49 670 forint lesz. Mivel idén 46 000 forint ez az összeg, a fogvatartottakat csaknem 8 százalékos emelésben részesíti a parancsnok.

Alapigazság lehet, hogy hamarosan jobb lesz a raboknak a börtönökben, mint a kisnyugdíjasnak szabadon.

Az már csak egy mellékszál, hogy azoknak a rendvédelmi dolgozóknak a béremeléséről még nem hallottunk, akik elfogják a bűnözőket.

Eközben Januártól legkevesebb 9 euróval emelkedik az öregségi nyugdíj Szlovákiában, ami 2,9%-os emelést jelent.