Már a lakossági bejelentés előtt a megengedett határérték tízszeresét mérték a Mátrai Erőműnél

0
145
Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Több, mint két héttel azután, hogy először érzékeltek mérgező gázokat a visontai Mátrai Erőműben, az érintettek és a szakértők pénteken végre nyilvánosság elé álltak.

A megengedett határérték tízszeresét mérték a Mátrai Erőmű kéntelenítő medencéje környékén az üzem biztonsági szolgálatának tagjai, már jóval azt megelőzően, hogy november 12-én lakossági bejelentés érkezett arról: a nyálkahártyát irritáló, a szemet kipirosító, orrfacsaró bűz öntötte volna el Visonta térségét – mondta el a Népszavának Hankó Norbert az erőmű biztonsági igazgatója.

Szavai szerint azonban ezt csak pár pillanatig lélegezték be azok a dolgozók, akik akkor még védőfelszerelés nélkül a méréseket végezték, s amint bevillant a műszer, s kijelezte a magas értéket, pillanatok alatt elhagyták ezt a veszélyzónát – ahhoz, hogy ez valóban egészségkárosodást okozzon, órákat kellett volna a helyiségben eltölteniük.

Hosszú hallgatás és a közvéleményt megnyugtatni igyekvő, valójában azonban konkrétumokat nem tartalmazó nyilatkozatok után péntek délután a markazi közösségi házban a katasztrófavédelem először tartott olyan tájékoztatót a környezetvédelem, a vízügy, a rendőrség, a tisztfőorvos és az erőmű szakembereinek részvételével, amelyen részletek is kiderültek, s a sajtó feltehette kérdéseit. Itt elsőként Hankó Norbert elevenítette fel, mi történt az erőműben. Elmondta: november 5-én az erőmű területén lévő kéntelenítő medencében, amely az Őzse-völgyi víztározóból kapja a vizet – ahová február óta Mészáros Lőrinc új keményítőgyára, a Viresol Kft is beönti az elvileg tisztított szennyvizet (– a szerk.) – az egyik szivattyú elromlott, s ezt a munkások javítani kezdték.

Ezen a napon még semmit nem érzékeltek az itt dolgozók. Másnap folytatták a javítást, s ekkor már enyhe irritációt érzékeltek, a szemeik kipirosodtak, könnyeztek, folyt az orruk: a munkát abbahagyták, az esetet jelentették. November 7-én a reggeli órákban a medence vízellátásáért felelős szakember újfent nem érzékelt semmit, ellenben ugyanaznap délelőtt a vízellátási, valamint a vegyészeti és környezetvédelmi osztály vezetője már igen. Mintát vettek, s a nitrogén-monoxid a megengedett határérték közeli, volt, a délutáni mérések pedig már a kénhidrogént is kimutatták.

A teljes cikk a nepszava.hu oldalon olvasható